Soklové lišty ochránia múry nielen v garáži

Plastové dlaždice sú v posledných rokoch čím ďalej viac populárne. Sú odolné, záťažové, farebne aj dezénovo prepracované a vhodné do rôznych miest. Avšak stále je to plast, zvlášť keď hovoríme o PVC, ktorý fyzikálnym javom neunikne hoci bude zobehnutý. Jedným z takých aspektov je práve teplotná rozťažnosť.

Vďaka tomuto javu nie je možné dlažbu položiť priamo k stene a treba ponechať dilatačnú škáru medzi dlaždicou a pevným bodom. Či už sa bude jednať o stenu, stĺp, či iný predmet. Táto škára by mala byť dostatočne veľká na to, aby podlaha sa podlaha mohla za tepla rozťahovať. Preto nie je možné inštalovať PVC dlaždice priamo pri stene. Výsledok by na seba nenechal dlho čakať. Ale ako túto mnohokrát nevzhľadnú škáru zakryť? Použite soklové lišty.

Aké sú typy soklových líšt?

V našej ponuke nájdete pružné soklové lišty, v troch farbách, ktoré sú zvinuté a je možné ich kúpiť podľa potrebných metrov. Tieto mäkké lišty sa lepia pomocou lepiacej pásky - napr. D-Tack Tacit. Odmerajte si potrebnú dĺžku líšt v miestnosti a následne pri inštalácii lištu k stene prilepte. Ide o veľmi rýchle a ekonomicky úsporné riešenie. Ktoré však účinne zabránia zatekaniu vody a uľahčí čistenie v rohoch.

Druhým typom líšt, oveľa prepracovanejším sú soklové lišty vyrobené priamo na dlažbu Mosolut Machine. Keď si ich objednáte zároveň s dlaždicami budú z rovnakej šarže a perfektne farebne sedieť. Ich vlastnosti zodpovedajú dlaždiciam, líšia sa iba v rozmere.

Ako nainštalovať soklové lišty pre dlažbu Mosolut Machine?

Soklové lišty pre dlažbu Mosolut Machine môžete inštalovať dvoma spôsobmi. Záleží, či dávate prednosť lepeniu alebo vŕtaniu. My vám môžeme odporučiť variant lepením z dôvodu jednoduchšej inštalácie.

Inštalácia soklových líšt pomocou lepenia

Na inštaláciu soklových podlahových líšt pomocou lepenia sa vám budú hodiť

  • podkladné soklové lišty
  • lepidlo (odporúčame Mamut Glue)
  • zalamovací nôž
  • meter alebo pravítko
  • Lišty Mosolut Machine (variant Industry, XL alebo Invisible)

Na príslušnej stene si zmerajte a vyznačte výšku, do ktorej budete podkladný profil inštalovať (odporúčame 9,5 cm od zeme). Následne si pripravte podkladnú lištu, očistite ju a naneste lepidlo v bodoch po celej dĺžke. Podkladnú lištu potom pritlačte k stene. Aby ste docielili rovnomerné rozprestretie lepidla, je potrebné profil pritlačiť väčším tlakom.

Inštalácia soklových líšt pomocou vŕtania

Na inštaláciu soklových podlahových líšt pomocou vŕtania si vystačíte s:

  • podkladné soklové lišty
  • hmoždinky
  • skrutky
  • zalamovací nôž
  • meter alebo pravítko
  • soklové lišty (variant Industry, XL alebo Invisible)
  • vŕtačku
  • ceruzku

Najskôr skráťte podkladnú soklovú lištu podľa potreby a následne v nej predvŕtajte diery s priemerom 10 mm. Diery vŕtajte s odstupom približne pol metra od seba.

Podkladnú soklovú lištu priložte na stenu, preveďte zameranie a vyznačenie výšky, do ktorej chceme podkladnú lištu inštalovať. Následne si na stene vyznačte osový stred dier podľa otvorov v lište. Podľa značiek vyvŕtajte do steny otvory pre hmoždinky (priemer vrtáka vychádza z priemeru použitej hmoždinky). Vyvŕtané otvory vyčistite vysávačom a vložíme hmoždinky. Priložte podkladné lišty a priskrutkujte. Pred úplným dotiahnutím skrutiek ešte skontrolujte výšku a rovinnosť a potom dotiahnite.


Po dokončení inštalácie podkladových soklových líšt vložte soklové lišty do vopred pripravených profilov.

Ako rezať vnútorné a vonkajšie roh?

Než sa pustíte do rezania, všetko si starostlivo namerajte. Počítajte aj s hrúbkou lišty. Rohy rezajte pokosovou pílou s jemnými zubami, alebo ručne pomocou zalamovacieho noža. Lištu priložte kolmo k jednej z vnútorných stien pokosnice (rovnako, ako by ste ju chceli priložiť k stene) a zaistite ju tak, aby sa pri rezaní nepohybovala. Rezajte pravý alebo ľavý uhol podľa potreby.

A čo sokel bez podkladnej lišty

Napadlo vám prácu si uľahčiť a naskrutkovať PVC soklové lišty priamo na stenu. Toto riešenie nevylučujeme, ale úplne ideálne nie je.

Krátke zhrnutie na záver

Soklové podlahové lišty, či už pružné alebo pevné, vám dobre poslúžia ako ochrana steny pred okopaním a iným poškodením, zabránia zatekaniu vody pri vytieraní v prípade nedokonalého zakončenia dlažby. Odstráni tiež problém s usadzovaním nečistôt do škár pri nedokonalom doliehaní dlažby k stene miestnosti, prekryjú nedokonalé orezy a celkovo zvelebia vzhľad miestnosti.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.